2010. augusztus 17., kedd

Családhoz tartozni

Gondolkoztál már azon, hogy egy családhoz tartozz? Hogy ne 30 év múlva legyen meg az első lakásod? De még soha nem volt alkalmad megtenni? Nem ismersz ilyen családot? Akkor most lehetőséged van egy szicíliai maffia család tagja lenni, ha elég érett és nemes vagy a feladathoz.

Hogy megértsd, mi is a Cosa Nostra, egy kis útmutató:

A Cosa Nostra a leghíresebb (és -hírhedtebb) olasz maffiacsoport, amely a XIX. század közepe felé alakult ki Szicíliában. A szervezet a századvégi szicíliai kivándorlási hullámokkal az USAkeleti partján is megjelent. A Cosa Nostra egyszerre jelenti a szicíliai és az amerikai maffiát. A Cosa Nostra Európa legbefolyásosabb bűnözői csoportja.
Maga a Cosa Nostra kifejezés azt jelenti „a mi dolgunk”

a Maffia az elnyomás, a római és észak-olasz fennhatóság, és a külső invázió ellen lázadók csoportja volt.
Az Olaszországban 1860-tól megkezdődött egyesülési folyamata azzal járt, hogy Szicíliában nem létezett elég erős állami szervezet ahhoz, hogy a latifundiumok (nagybirtokok) számára megfelelő biztonságot nyújthasson. A nagy földbirtokos családok így létrehoztak egy védelmi erőt, amely gyorsan kiterjeszkedett Szicília összes gazdasági területére (húspiacok, szállítmányozási vállalatok, kikötői raktárak, malmok). Az egyre növekedő befolyással bíró szervezet beszivárgott a helyi majd a regionális politikai életbe is. 1924-1929 között Cesare Mori prefektus teljhatalmat kapott a szigeten Benito Mussolinitól, és nekilátott a maffia kiirtásának. Az üldöztetés azonban csak az illegalitásba kergette a maffiózókat és kikényszerítette a földrajzi elterjedésüket. Az 1920-as években egy maffiózó-család Tuniszban telepedett meg, mások pedig éltek az Egyesült Államokba irányuló szicíliai bevándorlás adta lehetőségekkel: Joe Masseria, Carlo Gambino, Joseph Bonanno és Charles Lucky Luciano. Az amerikai hadsereg másdik világháborús, 1943-as szicíliai invázióját követően a régi vidéki maffiacsaládok átvették az amerikai olasz maffia modern eljárásait és lassan nemzetközi jelentőségű bűnszervezetté nőtték ki magukat.

A Szicíliából az Egyesült Államokba kivándorolt maffiózók kezdetben az USA keleti partján telepedtek le. New Yorkban az 1930-as években Salvatore "Lucky" Luciano összehívta A Bizottságot, az Öt Család a Bonnano, a Profaci, a Gambino, a Genovese, és a Lucchese család vezetőit, hogy felosszák az országot és közösen irányítsák a maffia működését az Egyesült Államokban. Idővel maffiacsaládok alakultak még New Jerseyben, Chicagóban, Pennsylvaniában, New Englandben, Clevelandben, Kaliforniában, New Orleansban, St. Louisban, Kansasban, Floridában, Detroitban, Seattle-ben, Wisconsinban és Kanadában is.

A Tiszteletreméltók Társasága a maffiózók között, amelyben a a szervezeti lánc piramisként épül fel, akár egy modern vállalatnál.

A tradicionális terminológia 

  1. Capo di tutti Capi - avagy a "Főnökök főnöke", a Cupola vezetője, de facto titulus a legerősebb maffiacsalád fejére.
  2. Capo di Capi Re - tisztelet kifejezése, a maffia egy idősebb vagy visszavonult tagja kapja.
  3. Capo Crimine - a Don, a család feje.
  4. Capo Bastone - az alvezér, második a rangsorban.
  5. Consigliere - tanácsadó, közvetítő a családon belül és családok között
  6. Contabile - pénzügyi tanácsadó, felügyeli és felülvizsgálja a pénzügyeket.
  7. Caporegime - kapitány, aki körülbelül tíz vagy több katonából álló legénységet irányít.
  8. Sgarrista vagy Soldato - katona, befutott ember a maffia tagja, aki a napi üzleti tevékenységért felel.
  9. Piciotto - végrehajtó, kis ember alacsony rangú tag, aki a piszkos munkát végzi.
  10. Giovane D'Onore - támogató, nem tagja a családnak, gyakran nem olasz származású illető.
A 10 parancsolat, mely a legszentebb dolog a Cosa Nostra életében:

  1. Senki sem mutathatja be magát közvetlenül egy másik családtagnak, egy harmadik személynek kell megtennie azt.
  2. Soha ne nézz más családtag asszonyára.
  3. Soha ne mutatkozz rendőrökkel.
  4. Ne járj kocsmákba és klubokba.
  5. Mindig állj szolgálatára a családnak. Soha ne áruld el azt.
  6. Mindig tiszteld a döntéseket.
  7. Az asszonyokat kezeld tisztelettel.
  8. Mindig az igazat válaszold, amikor kérdéssel fordulnak hozzád.
  9. Ne vegyél el pénzt, ha az más taghoz vagy más családhoz tartozik.
  10. Azok, akik nem tartozhatnak a maffiához: bárki, akinek közeli rokona a rendőrség tagja, bárki, aki rokonságban áll a család tagjának szeretőjével, bárki, aki nem tiszteli az erkölcsi értékeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése